Volvo PV 444

PV444,  Kattenrug genoemd
Zweedse personenauto gebouwd door Volvo van 1944-1958

Voor de Tweede Wereldoorlog beperkte de afzet van Volvo-personenauto's zich hoofdzakelijk tot de Scandinavische markt. In 1942 werd opdracht gegeven een geheel nieuwe auto te ontwerpen; met een zelfdragende carrosserie; een zuinige viercilinder motor en een moderne stroomlijn. Als typeaanduiding werd bij het ontwerp de code PV 444 meegegeven:

  • PV = Person Vagn
  • 4 = vier zitplaatsen
  • 4 = vier takt motor
  • 4 = vier cilinder

Men nam de tijd voor de ontwikkeling van de auto. Hoewel de zelfdragende carrosserie gewicht en ruimte bespaarde werd de auto niet erg licht. Hij werd n.l. gebouwd met onderdelen van Amerikaanse autofabrieken die voornamelijk produceerden voor de eigen vaak zware auto's.

In 1944 organiseerde Volvo een grote tentoonstelling. Er was van alles te zien: bussen, vrachtwagens, ambulances, brandweerauto's, traktoren. Echter, de meeste aandacht ging uit naar de twee personenauto's. De ene auto was een PV 60. Een naar de opvatting van die tijd gebouwde ruime vijf zitter met een zescilinder motor. De andere was de PV 444. Deze werd als een sensatie begroet. De prestaties van de nieuwe waqen bleken formidabel te zijn. Door de onafhankelijk van elkaar opgehangen voorwielen en stabilisatorstangen achter bleek ook de wegligging meer dan uitstekend. De eerste 444'ers waren alleen in het zwart verkrijgbaar tegen de prijs van S.Kr. 4.800,--.

In 1958 werd de opvolger, de PV 544, op de markt gebracht.